Al Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica (CRIP), tenim el privilegi de comptar amb la presència de espècies de primats úniques que són importantíssimes per a poder entendre la seva història evolutiva. Una de les més excepcionals és el Pliobates cataloniae, coneguda com a Laia.
El petit primat catarri conegut com a Laia es va trobar per primera vegada al 2011 a l’abocador de Can Mata dels Hostalets de Pierola. Aquest primat del Miocè (11,6 Ma) es va descriure originalment pels investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) a partir de 70 restes fòssils que formaven un esquelet parcial; entre elles es trobaven el una part del crani (completament deformat), la dentició, una part del braç esquerra i alguns elements del colze i el canell.
Aquest nou primat es va descriure com a un animal molt similar als gibons actuals, pesant entre 4 i 5 kg, però, tot i la evident importància de la troballa, la seva classificació va ser més controversial. Això és perquè la Laia presenta característiques molt variades, algunes primitives i d’altres derivades de formes hominoïdeus més modernes, possiblement heredades d’aquests.
Finalment es va classificar com a una espècie d’hominoïdeu basal propera a la divergència entre els petits i els grans antropomorfs, suggerint doncs que l’últim ancestre en comú entre els hilobàtids i homínids era més similar als gibons que no pas als grans antropomorfs actuals. El nom de la Laia, Pliobates cataloniae reflecteix la seva classificació, sent Pliobates una convinació entre els noms del gènere Pliopithecus (que significa “més simi”) i Hylobates (“aquell que camina o habita als arbres”).
Aquesta setmana els investigadors de l’ICP han publicat un nou article a la prestigiosa revista “Nature”, reclassificant el Pliobates cataloniae.
Aquesta reclassificació està basada en les noves restes, la majoria dentals, que van trobar en un segon jaciment també a l’abocador de Can Mata molt proper al primer jaciment. Van arribar a la conclusió que Pliobates és una branca de primat catarri que mostra convergències postcranials amb primats moderns a les articulacions del colze i del canell, aclarint així l’evolució Pliopithecoidea i il·lustrant la plausibilitat de l’adquisició independent de similituds postcranials entre hilobàtids i homínids.
Per tant, aquestes restes els han permès reclassificar la Laia i aclarir l’evolució d’aquesta branca de primats.
*En les imatges podeu veure les restes dentals noves que s’han utilitzat per aquest estudi (sent la “m” les primeres descrites per a fer la comparació), i la nova classificació taxonòmica del Pliobates cataloniae indicat en blau (en vermell apareix la classificació antiga).
LINK ARTICLE ORIGINAL: https://www.nature.com/articles/s41467-024-47034-9
Si voleu venir a conèixer la Laia i que us n’expliquem més coses, aquí us esperem! Recordeu que obrim cada cap de setmana i festius, dissabte de 10-14h i 17-19h i diumenges de 10-14h, per més detalls, podeu consultar l’horari a la nostra web.